De eerste Delphi Meetup van de Benelux is een feit!

Delphi_Meetup_Ultraware.jpeg
8 mrt. 2018

Een primeur! Dinsdag 6 maart vond de eerste Delphi Meetup van de Benelux plaats. Delphi-distributeur Barnsten organiseerde deze eerste meetup bij ons op kantoor in Assen. Ook mochten wij de inhoud voor onze rekening nemen. Collega André Mussche en Delphi specialist Jeroen Pluimers namen de aanwezige Delphi-programmeurs tijdens de meetup mee in de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van communicatieprotocollen en security.


De opkomst van spraakherkenning

André neemt de ongeveer 25 aanwezige Delphi-programmeurs mee in de ontwikkelingen binnen communicatieprotocollen. Welke opbouw zien we als we de ontwikkelingen over de jaren heen bekijken? En welke toepassing heeft welk protocol?

André werkt momenteel met het nieuwe realtime en streaming communicatieprotocol gRPC, dat vrij recent door Google is ontwikkeld. gRPC wordt bijvoorbeeld bij blockchain implementaties zoals hyperledger gebruikt, maar het is ook uitermate geschikt voor de toepassing in projecten met spraakherkenning. Google gebruikt het protocol bijvoorbeeld zelf in de applicatie Google Speech. Het is misschien nog niet zo zichtbaar of duidelijk, maar spraakherkenning is een heel belangrijke ontwikkeling aan het worden binnen software. Binnen ziekenhuizen wordt dit al veel toegepast, maar het gaat ook steeds meer toegepast worden in de retail en ERP-applicaties. André laat zien dat je met dit communicatieprotocol meer mogelijkheden hebt om een extra dimensie aan je software toe te voegen. Binnen je bestaande applicatie en de software waar je nu mee werkt. André heeft zelf ook een Delphi-toepassing ontwikkeld en gedemonstreerd voor dit protocol. De Delphi-implementatie van het gRPC protocol die eerst nog niet bestond, maar nu ontwikkeld is, is binnenkort ook als open source beschikbaar.


Security is key, maar hoe doe je dat?

Security is een hot item, privacy wordt alleen maar belangrijker. Jeroen vertelt hoe je veilig met je software en protocollen omgaat en hoe belangrijk de inrichting van je servers en data is. Ieder protocol kent specifieke valkuilen op het gebied van veiligheid en het is belangrijk om je daarvan bewust te zijn tijdens het programmeren. Jeroen zorgt voor een stuk extra bewustwording en legt ook uit hoe je binnen je Delphi-applicatie goed kan zorgen dat je protocollen beveiligd zijn. Jeroen laat zien dat hij zelf een library heeft gewrapt van een SFTP-protocol, waardoor deze geschikt is voor Delphi. Want zoals we allemaal weten, een lek in je data is funest.


Barnsten Delphi Meetups

Onder het genot van een pizza en een borrel werd er nagepraat en is de meetup gezellig afgesloten. De eerste meetup in de Benelux is hiermee een feit en volgens Margreet van Muyden, Sales & Marketing Manager bij Barnsten, zullen er zeker meer volgen. Margreet: “We organiseren een paar keer per jaar grotere evenementen, maar zien dat de jongere programmeurs sneller aanhaken op de meer informele meetups. Het leuke hiervan is dat je meteen ook binnenkomt bij bedrijven waar Delphi-ontwikkelaars werken. En de bedrijven waar de meetup wordt georganiseerd kunnen op deze manier mooi vertellen wat ze doen en laten zien hoe ze met Delphi werken. Tenslotte biedt het ons ook de mogelijkheid om op verschillende locaties Delphi-ontwikkelaars uit te nodigen. Zoals nu bij Ultraware in het duurzaamste pand van Assen, dat is toch een andere sfeer dan bijvoorbeeld in een hotel.”


Geïnteresseerd?

Geïnteresseerd in de open source toepassing van gRPC voor Delphi? Laat hieronder je gegevens achter en wij geven je een seintje wanneer deze toepassing beschikbaar is!


Meer blogberichten

© 2021 Ultraware Consultancy and Development B.V. All rights reserved.