Go: een nieuwe en groene programmeertaal

Golang2.png
22 dec. 2016

Een nieuw jaar gaat gepaard met goede voornemens. Bij ons is dat niet anders. Wat het goede voornemen van Ultraware is? Een groot deel van onze programmeurs leren dit jaar een nieuwe programmeertaal genaamd Go. Nog nooit gehoord van deze taal? Dat kan kloppen. Het is nu nog vrij onbekend in Nederland, maar wij geloven dat Go in een korte tijd de belangrijkste programmeertaal gaat worden en PHP gaat vervangen. Je leest hier waarom!


Wat is Golang?

2007 is het jaar dat Google is begonnen met het ontwikkelen van Go, ook wel bekend als Golang. In 2009 was de taal klaar voor gebruik. Steeds meer grote organisaties stappen over naar Go. Dropbox, Uber en zelfs Netflix zijn al overgestapt. Overstappen is niet zo eenvoudig als het klinkt. Het vraagt discipline en interesse van het team. Gelukkig staat ons team open voor deze verandering en zijn ze gemotiveerd om deze taal eigen te maken.


Er zijn 3 belangrijke redenen waarom wij overstappen van PHP naar Go, namelijk:

1: Go is veiliger dan PHP.
2: Go werkt efficiënter dan PHP.
3: Go is duurzamer dan PHP.


Veiligheid

PHP broncode staat onder andere op een productieserver verbonden met het internet om te kunnen functioneren. Mocht deze server onverhoopt toegankelijk zijn voor anderen, dan ligt de broncode op straat. Daarnaast is code injection mogelijk waardoor een kwaadwillende zaken uit kan voeren op een dergelijke server en zich vaak toegang kan verschaffen. Bij Golang is dat niet het geval. De broncode is veilig omgezet in een gecompileerde binary, waardoor anderen hier niet zomaar bij kunnen.


Efficiëntie

Wanneer je een fout maakt in PHP kan het soms lang duren voordat je deze gevonden hebt omdat het een geïnterpreteerde taal is. Bij Go zijn fouten eenvoudig op te sporen door middel van de compiler van Golang. Het werken met deze taal is daardoor een stuk efficiënter en de kosten voor onze klanten dus lager.


Duurzaamheid

Maatschappelijk verantwoord ondernemen vinden wij belangrijk. Een taal als Go levert daar een bijdrage aan. Go is veel sneller dan PHP en door die snelheid zijn er minder servers nodig. Mocht je voor een PHP applicatie bijvoorbeeld drie servers nodig hebben, dan kan dat met een Golang applicatie gemakkelijk met eentje. Dit betekent minder opslagruimte, minder energieverbruik en dus beter voor mens en milieu.


Go: een investering in de toekomst

Het leren van een nieuwe programmeertaal kost tijd, veel tijd. Maar desondanks stappen wij van PHP over naar Golang. Het is een investering in de toekomst van Ultraware en draagt bij aan de kwaliteit van onze diensten.


Wij wensen iedereen fijne kerstdagen en een gezond en vooral gelukkig 2017!

Meer blogberichten

© 2021 Ultraware Consultancy and Development B.V. All rights reserved.