​Maatwerk software vs Standaard software. Hoe maak je een keuze?

Aanbod_-_Delphi_Upgrade_-_Support.jpg
21 okt. 2015

Je bedrijfsproces efficiënter inrichten, daar kan software bij helpen. Maar waar kies je voor; maatwerk software of standaard software? Of een combinatie? En, hoe maak je die keuze?

Dagelijks helpen wij onze klanten bij het maken van die keuze. Om je alvast een beetje op weg te helpen, delen we onze ervaringen. Heb je vragen of aanvullingen op dit verhaal? Laat je horen, de koffie staat klaar! Of vraag direct een gratis procesanalyse aan.

Maatwerk en standaard software

Voor de duidelijkheid. Zowel maatwerk software als standaard software kan effectief zijn. We spreken uit ervaring, want naast maatwerk software bouwen we ook het standaard softwarepakket Compenda. Meer over Compenda.

De eerste vraag: Wat is je ideale bedrijfsproces?

Het is niet de vraag welk soort software bij je bedrijfsproces past. De vraag is wat je met het bedrijfsproces wil. Dat is de vraag waarmee je start. Alleen dan kan de software meerwaarde creëren. Dus, wat is je ideale bedrijfsproces? Wat wil je daarmee bereiken?

Zodra je je ideale bedrijfsproces in kaart hebt, kun je die vertalen naar software. Stel jezelf daarbij de volgende vragen:

  • Welke onderdelen in het bedrijfsproces kan ik optimaliseren?
  • Wat is daarvoor nodig?
  • Wat levert mij dat op?

Wat vind je belangrijk?

Als je dat in kaart hebt gebracht (of wij hebben je daarbij geholpen), dan kun je kijken naar welk soort software het meest geschikt is. Houd daarbij de volgende vragen in gedachten:

Hoe duurzaam is de software?

Je bedrijf staat nooit stil, je bedrijfsproces dus ook niet. Tot in hoeverre kan de nieuwe software met je meegroeien? En groeit het een kant op die past bij jouw ideale bedrijfsproces?

Hoe onderhoud je de software?

Maatwerk software kun je goed updaten. Standaard software ook, maar wat als je maatwerk software in standaard software implementeert. Is dat (onder-)houdbaar?

Welke efficiëncyslag wil je maken?

In welke mate wil je het bedrijfsproces optimaliseren? Is dat voor 30%, dan kan dat vaak prima met standaard software. Kies je voor 95%, dan kun je meestal beter kiezen voor maatwerk software. Houd daarbij je budget in gedachten, de mate van efficiency heeft invloed op de kosten. Kortom, maak een kosten-batenanalyse.

Nogmaals, de keuze die je maakt kan altijd effectief zijn. Het zijn vooral de beweegredenen die een goede keuze kunnen maken. Beweegredenen die zijn gebaseerd op het ideale bedrijfsproces dat je wil behalen.

Samen een keuze maken

Die keuze hoef je niet alleen te maken. Sinds 15 jaar helpen wij onze klanten bij het maken van die keuze. We brengen samen het ideale bedrijfsproces in kaart en maken daarbij slim gebruik van zowel maatwerk software als standaard software. En doordat we cyclisch ontwikkelen, houden we grip op je budget.

Wil je weten hoe dat werkt in de praktijk? Lees de verhalen van Iddink, Tolken Select en Van Smaak. En wil je hulp bij het maken van je keuze? Neem contact met ons op of vraag een gratis procesanalyse van je bedrijf aan.

© 2021 Ultraware Consultancy and Development B.V. All rights reserved.