Waardevolle studiereis naar Israël

20190619_141031.jpg
27 aug. 2019

Het was weer zover. Rabobank Assen en Noord-Drenthe organiseerde enige tijd geleden voor de vierde keer op rij hun jaarlijkse studiereis. Met een kleine 30 Drentse ondernemers, waaronder Serge, ging de reis oostwaarts voor een week vol inspiratie op het gebied van innovatie en startups. Na voorgaande leerzame trips naar o.a. China en de VS (Silicon Valley), ging de reis deze keer naar Israël. De startup scene op het gebied van innovatie en hightech is daar indrukwekkend. 

 

Ook collega Bouwko mocht mee, hij is security officer en eindverantwoordelijk voor de beveiliging van alle applicaties. Bouwko vertelt in deze blog hoe hij de reis heeft beleefd:

 

Kibboets Hatserim

MeetIn reisleidster Maaike Slotema trapte zondag af met een presentatie over de geopolitieke situatie in Israël. Shirley Binder, verantwoordelijk voor Samurai Incubator, één van de meest toonaangevende incubators in Israël, nam ons daarna mee in het economische verhaal van het land. De reden waarom Israël zo'n succesvolle hightech-industrie heeft, is vooral te danken aan de politieke situatie. Buurlanden zijn geen vrienden. Ze hoeven daar geen hulp van te verwachten. Ze zijn op zichzelf aangewezen en dat maakt dat ze heel zelfstandig en creatief zijn geworden. In Israël doen ze vooral, en kijken minder naar de gevolgen en risico’s, zoals Nederlanders dat doen. Daarnaast geldt in Israël de dienstplicht. Een belangrijke factor die bijdraagt aan de discipline, samenwerking en trots van het volk. Ook bezochten we kibboets Hatserim. Uit deze typisch Israëlische collectieve leefgemeenschap is het bedrijf Netafim ontstaan; uitvinder en ontwikkelaar van de druppelirrigatie. Heel inspirerend om in de keuken te mogen kijken van deze multinational. Na deze bijzondere ervaring, brachten wij een bezoekje aan de jojoba-fabriek van de kibboets en leerden meer over de rol van de kibboets in de hedendaagse Israëlische samenleving.

De Nederlandse Ambassade

We startten de tweede dag bij de Nederlandse Ambassade in Tel Aviv. Daar ga je heen als je je paspoort kwijt bent, dacht ik. Maar ik kwam er snel achter dat de Ambassade veel meer is dan dat. We kregen een presentatie over het werk van de Ambassade. Zij leggen onder andere waardevolle contacten tussen Nederlandse en Israëlische bedrijven. Er is daar bijvoorbeeld recent een gasbel ontdekt. De ambassade zorgt dan voor connecties met bedrijven als Shell. Na ons bezoek aan de Nederlandse Ambassade vervolgden we onze reis, op weg naar CommonSense Robotics, gespecialiseerd in het bouwen van micro-fulfilment centra. Micro-fulfilment verwijst naar het idee om kleinschalige magazijn faciliteiten op toegankelijke stedelijke locaties te plaatsen, dicht bij de eindklant die de aankoop doet. We bezoeken één van deze logistieke centra. Door automatisering kan de opslag zo efficiënt mogelijk ingedeeld worden. Daardoor heb je minder ruimte nodig en kun je toch veel producten kwijt. Na weer een boeiende en volle dag, dineren we samen en keren terug naar het hotel.

Israël

SolarEdge en Jeruzalem

Op de derde dag bezoeken we wereldspeler SolarEdge; marktleider op het gebied van zonne-energie en verkoopt onder andere smart grids en power optimizers. Mede dankzij samenwerkingen met onder andere Tesla (Powerwall) en een sterke focus op innovatie en R&D kan dit bedrijf zich één van 's werelds meest innovatieve bedrijven op het gebied van zonne-energie noemen. We spreken met een van de oprichters die tijd voor ons heeft vrijgemaakt en goed voorbereid ten tonele komt. Een enthousiaste man en bedreven in wat hij doet. Hij wil het energieprobleem oplossen met zonnepanelen. Aan het einde van de ochtend rijden we door naar Jeruzalem. De hoofdstad van Israël is één van de langst bewoonde steden ter wereld. Zowel de joden als de moslims en christenen beschouwen Jeruzalem als een belangrijke stad voor hun geloof. Ze hebben ook hun eigen wijken. Je ziet de verschillen tussen de wijken goed. We doen bijzondere plekken aan zoals de Stad van David, de Tempelberg, de Al-Aqsamoskee en de Klaagmuur. Gids Menno, een Nederlander die zelf al bijna 20 jaar in Israël woont, geeft ons een rondleiding. Hij vertelt dat de Tempelberg gevoelig terrein is. Het is heilig gebied voor alle groepen. Het escaleert niet, maar erg onbezorgd is het er ook niet.

 

Gevalsol en Tel Aviv

Dan is bedrijf Gevasol aan de beurt. Een high-tech bedrijf dat vloeistof- en drukregelaars bouwt. Ondanks dat het een Israëlisch bedrijf is, is het hoofdkantoor gevestigd in Nederland. We spreken de oprichter Gideon Yadin, die ons meer vertelt over zijn bedrijf en de manier waarop hij het bedrijf groter heeft gemaakt. Daarna gaat hij over op het Research & Development-center van Gevasol: IDAN Technology. Naast het feit dat het R&D-center wordt gebruikt voor onderzoek en innovatie, dient de plek ook als community center voor de lokale gemeenschap. De onderzoekers van Gevasol werken zij-aan-zij met de lokale jeugd aan de laatste productverbeteringen van Gevasol en metalen voertuigen voor de speeltuin in de gemeenschap. Ze proberen zo de jeugd te enthousiasmeren voor techniek. Met veel passie en een intrinsieke motivatie zet Yadin zich in voor de grotere doel. Na de lunch rijden we terug naar Tel Aviv, waar fietsen op ons staan te wachten. We verkennen de stad per fiets en ontdekken dat het een van de meest hippe plekken in het Midden-Oosten is. We bezoeken het oude vissersdorp Jaffa en zien de street-art en vele vlooienmarkten in het zuiden van de stad. We eindigen onze tour aan de kust van Tel Aviv, waar we genieten van een laatste borrel samen en een aansluitend diner.

 

Mooi gedachtegoed

De week is omgevlogen. Tijd om terug te vliegen naar Nederland. Ik heb het een heel inspirerende en leerzame reis gevonden. Ik heb erg genoten van de groep Drentse ondernemers waar Serge en ik dit mee mochten delen. Daarnaast heb ik veel geleerd over Israël en de Israëliërs. Hun mindset bewonder ik. Daar kunnen we in Nederland nog wat van leren. De gewoon doen mentaliteit. Het is natuurlijk niet verkeerd om risico’s te calculeren, maar uiteindelijk moet je gewoon doen, gaan!  Je ziet vanzelf waar je uitkomt en anticipeert along the way. Ze durven te doen, en ze durven fouten te maken en hebben vertrouwen in zichzelf. Een waardevolle les die ik hier geleerd heb.

Israël

Meer blogberichten

© 2021 Ultraware Consultancy and Development B.V. All rights reserved.