Wat maakt ons kantoor het meest energiezuinige kantoor in Assen?

Ultraware_28.jpg
15 okt. 2015

Steeds vaker krijgen we vragen over de manier waarop we ons kantoor energiezuinig maken én houden. Want, we werken niet alleen in, maar bouwen ook aan het meest energiezuinige kantoor in Assen. Daarom hebben we de belangrijkste elementen voor je op een rij gezet. Wil je het met eigen ogen zien? Kom langs, dan snap je vanzelf waarom we hier zo trots op zijn.

Achtergrond: van nieuw naar oud

Eind 2013. Ultraware groeit en daarmee groeiden we ook uit ons kantoorpand. Tijd voor een groter kantoor. Eigenlijk waren we op zoek naar een nieuw gebouwd kantoor. En toch betrokken we begin 2014 het bestaande gebouw aan de Lauwers 18 in Assen. Een donker, hokkerig en stoffig kantoor uit 1998.

Het oorspronkelijke idee was om na een likje verf en nieuwe vloerbedekking het kantoorpand in gebruik te nemen. Dat deden we, maar al snel kwamen we erachter dat het gebouw energie slurpte. Dat was wat ons betreft niet nodig. Het kostte veel geld en was - niet minder belangrijk - erg slecht voor het milieu.

Daarom begonnen we zo snel mogelijk aan de verbouw van het pand, op naar een energiezuinig kantoor. We zetten de belangrijkste elementen voor je op een rij.

Isolatie: gewoon doen!

Als eerste hebben we de bestaande isolatie aangepakt, waar mogelijk is alles extra geïsoleerd. De gevels zijn hiervoor aan de binnenkant voorzien van een laag pur.

Stroomverbruik: Schakel zo veel mogelijk automatisch uit

Als softwarebedrijf kunnen we niet zonder stroom, maar als het niet nodig is gebruiken we het ook liever niet. Daarom hebben we een aantal maatregelen genomen waardoor de stroom zo veel mogelijk automatisch uitgeschakeld wordt.

Als softwarebedrijf kunnen we niet zonder stroom, maar als het niet nodig is gebruiken we het ook liever niet.

Dat begint bij het licht (wat uiteraard LED-verlichting is). Het licht gaat pas aan als er beweging is gesignaleerd. Is er gedurende 10 minuten geen beweging in het kantoor? Dan schakelt het licht uit. Je vindt bij ons geen lichtschakelaars aan de wanden.

Vijf minuten later worden ook alle stopcontacten uitgeschakeld zodat alle monitoren en voedingen van de laptops uit gaan. Er staat dus nooit iets onnodig op stand-by.

Verlaten we het pand en schakelen we het alarm in, dan worden alle apparaten die onnodig gebruik maken van stroom uitgeschakeld. Inclusief de printers, koffiemachine, desktopswitches, noodverlichting, etc. Ook de telefoons gaan op dat moment helemaal uit (je kunt ons buiten werktijden natuurlijk wel altijd bereiken via de site).

Ventileren: Zo min, maar wel gezond mogelijk

We meten continu het CO2-gehalte in elke ruimte. Wordt dat te hoog, dan wordt er automatisch meer geventileerd. Standaard wordt minimaal geventileerd, waardoor onnodig verwarmde of juist gekoelde lucht naar buiten wordt getransporteerd. Op die manier houden we het werkklimaat gezond en aangenaam voor het team en onze klanten. Dat terwijl we het minimum aan energie verbruiken.


De manier waarop we ventileren, is essentieel voor een energiezuinig kantoor. Als we ventileren brengen we de vervuilde lucht naar buiten, maar de warmte van die lucht slaan we op. Vervolgens wordt een groot deel van de warmte overgeheveld naar de binnenkomende schone lucht. Zo blijft de temperatuur constant, zonder extra energie te gebruiken.

Brandstof: Bijna fossielvrij

Bij de aanvang verbruikte ons pand 19.000 kubieke meter gas. Ons uiteindelijk doel is om na de verbouwing helemaal geen gas meer te gebruiken. Daarnaast willen we in de toekomst zonnepanelen installeren.

Temperatuur: Intern en extern transport van warmte en kou

Ken je dat? De zon schijnt op de zuidzijde van je pand, het wordt warm in het kantoor en dus begint de airco te koelen. Maar aan de noordzijde van het pand is het helemaal niet zo warm en daar staat de kachel aan. Dat is zonde van de energie.

Onze oplossing is een intern transportkanaal dat warmte uit de ene ruimte desgewenst transporteert naar de andere ruimte.

Vervolgens helpt een warmtepomp ons slim gebruik te maken van de buitentemperatuur. Is het winter en buiten koud? Dan koelt de pomp de buitenlucht. Daardoor stoot het apparaat warmte uit en die warmte wordt gebruikt om ons kantoor te verwarmen.

Is het zomer en lekker warm buiten? Dan verwarmt de pomp de buitenlucht. Daardoor stoot het apparaat koude lucht uit en die lucht wordt gebruikt om ons kantoor te koelen. Het werkt dus eigenlijk als een omgekeerde koelkast, slim he!?

Watergebruik: alleen voor de dorst

We gebruiken al erg weinig water, maar dankzij de watervrije (én geurvrije) urinoirs verbruiken we nog minder. En dat gaat hard als je dagelijks met 20 mannelijke it-specialisten aan het werk bent. En ook bij het handen wassen wordt er zo min mogelijk water verbruikt dankzij een sensor in de kraan.

De technologie die wordt gebruikt in ons pand is te beheren vanuit een online platform.

Innovatie: alles inregelen vanuit 1 systeem

Nu horen we je denken. Hoe worden alle bovenstaande systemen aangestuurd? Hoeveel regelsystemen zijn daarvoor nodig?

Normaliter zouden er meerdere regelsystemen worden geïnstalleerd. Echter, als de systemen niet met elkaar in verbinding staan, lopen we alsnog het risico op energieverspilling. En dus, installeerden we één regelsysteem. Een systeem dat alle onderdelen aanstuurt. Een unieke techniek, want dit is nog nooit eerder zo gerealiseerd.

Beheren: Online proces beheren

De technologie die wordt gebruikt in ons pand is te beheren vanuit een online platform. Van elke ruimte in ons kantoor kun je de temperatuur, ventilatie, koeling, verwarming en meer beheren. Op basis daarvan leren we hoe elke ruimte gebruikt wordt en kunnen we zelf inregelen hoe het kantoor op ons reageert. Zo hebben we niet alleen inzicht in het energieverbruik, maar kunnen we het ook actief beheren.

Wil je ook een energiezuinig kantoor?

Overweeg je om ook te gaan bouwen aan een energiezuinig kantoor of ben je gewoon nieuwsgierig naar alle mogelijkheden? Kom langs, we laten je het kantoor graag zien. En wees gerust, er gingen je al velen voor, zoals wethouder Maurice Hoogeveen en de ontwerper van de groenste fabriek van Nederland. Tot snel? Neem voor het maken van een afspraak contact op.

© 2021 Ultraware Consultancy and Development B.V. All rights reserved.