Webbased of native bedrijfssoftware. Wat is het verschil?

Home_-_Werken_bij_Ultraware.jpg
31 jan. 2017

Je bent op zoek naar nieuwe bedrijfssoftware. Dan sta je voor de keuze; web-based of native bedrijfssoftware? Maar wat is het verschil? Welke keuze is efficiënter, veiliger of goedkoper?

Om deze vragen te beantwoorden, heb je informatie nodig. Daarom helpen wij jou, net als onze andere klanten, graag aan voldoende informatie om tot een goede beslissing te komen.

Web-based vs Native software; wat is het verschil?

Wij krijgen van onze klanten vaak de vraag of onze software web-based is. Maar wat is dat eigenlijk; web-based software? En is het wel een garantie voor een efficiënt bedrijfsproces?

  • Web-based software is software die draait in de internetbrowser. Hoewel sommige, wat oudere, applicaties nog kunnen vragen om het installeren van een plug-in voor het gebruik van de software, zullen de meeste applicaties in alle browsers draaien zonder dat er extra installaties voor nodig zijn. Web-based software is bij uitstek toegankelijke software. De drempels om de software te gaan gebruiken zijn heel laag en de software is altijd en overal beschikbaar. Ook is de software en alle data die er mee ontsloten wordt meestal op alle besturingssystemen waar een browser op kan worden gedraaid, en overal beschikbaar. Bekende web-based applicaties zijn vergelijkingssites, de OV-routeplanner en zo ongeveer elke webshop.

  • Native software wordt lokaal geïnstalleerd op je PC, laptop, smartphone of tablet. Je start de software op door lokaal een programma of een app te starten. De benaderbaarheid is hierdoor een stuk lager, gezien gebruikers eerst moeite moeten doen (programma installeren, app downloaden uit de store enzovoorts) voor ze gebruik kunnen maken van de software. Omdat het programma lokaal op de machine draait, kan het gebruik maken van andere bronnen dan degenen die in de webbrowser beschikbaar zijn. Voor zware bewerkingen en rapportages is het dus niet alleen afhankelijk van de capaciteiten van de webserver. Waar vroeger Native applicaties alleen lokale bronnen (zoals de eigen harde schijf) konden aanspreken, kunnen deze al geruime tijd gebruik maken van online bronnen zoals archief, mail of kaartendiensten. Bekende native applicaties zijn Spotify, de volledige versie van Office365 of de Facebook app op je mobiel.

En hoe zit het dan met bedrijfssoftware?

Er is bijna geen bedrijf te bedenken wat niet intensief gebruik maakt van Microsoft Office (of vergelijkbare) applicaties. Toch is dit niet wat we verstaan onder bedrijfssoftware. Onder bedrijfssoftware verstaan we applicaties die ondersteunen in bedrijfsspecifieke taken zoals loonadministratie, relatiebeheer, facturatie, inkoop, HRM, voorraadadministratie, boekhouden en nog veel meer.

Afweging 1: Toegankelijkheid

Vaak wordt de toegankelijkheid van de software als heel belangrijk ervaren. Anyplace, anytime, bring your own device, zomaar een greep van de kreten die we in softwareland vaak horen. Maar is dit echt het allerbelangrijkste?

Bedrijfssoftware wordt bijna uitsluitend door medewerkers van je bedrijf bediend. Wanneer ze eenmaal bekend zijn met de ins en outs van je software is het opstarten van een applicatie op het eigen werkstation misschien zelfs wel minder moeite dan het opzoeken van de zelfde applicatie in de browser.

Daarnaast kan software ook te toegankelijk zijn. Immers, in een CRM pakket staat vaak persoonlijke informatie over jouw relaties of gevoelige bedrijfsinformatie. Wanneer je deze laagdrempelig via de browser beschikbaar stelt, is deze ook echt overal te benaderen. Is dat echt nodig? Is het wel wenselijk?

Uiteraard moeten we hier een kleine kanttekening bij plaatsen. Wanneer, bijvoorbeeld, een met je backoffice geïntegreerde webshop een essentieel onderdeel is van je bedrijfsproces, dan ontkom je bijna niet aan web-based software. Immers, je wilt potentiële klanten kunnen verleiden tot een aankoop zonder dat deze moeite moeten doen om eerst een applicatie te installeren.

Bij Native software, of een hybride oplossing, bepaal je zelf welke informatie de buitenwereld kan benaderen.

Afweging 2: Integratie

Zeer weinig bedrijfsprocessen beperken zich tot de digitale wereld. Uiteindelijk moet er ook “echt” wat gaan gebeuren. Wat er allemaal moet gaan gebeuren is sterk afhankelijk van jouw bedrijfsprocessen. Immers, het printen van een factuur is vanuit bijna elke browser probleemloos te realiseren, maar wat als je meer specifieke of complexe randapparatuur moet aansturen?

Wanneer je web-based software gebruikt, ben je veelal afhankelijk van wat er allemaal vanuit de browser benaderbaar is. Een printer is vaak geen probleem. Een barcode scanner doorgaans ook niet. Maar wanneer op basis van een bestelling in de webshop robots moeten worden aangestuurd langs de lopende band kom je op terrein waar browsers zich doorgaans niet begeven. In deze laatste situatie ben je beslist beter af bij een speciaal hiervoor geschreven native applicatie.

Centraal hierin staat jouw ideale bedrijfsproces, jouw groeipad (over vijf jaar toch een robot langs de lopende band?) en jouw wensen.

Afweging 3: Veiligheid

Anno 2017 is Veiligheid of Security een veelbesproken en hot item als het op softwareontwikkeling aankomt. Bedrijfssoftware is meestal meer dan zomaar een applicatie; het is de ruggengraat van je onderneming. De waarde van de informatie in de database is enorm; klantgegevens, HR-documentatie, opdrachten, offertes, financiële gegevens en nog meer informatie waar je graag zorgvuldig mee om wilt gaan.

Natuurlijk is het prettig om deze informatie op alle mogelijke plaatsen in te kunnen zien. Echter, gebruikersgemak en informatiebeveiliging staan vaak lijnrecht tegenover elkaar. Wanneer je kostbare bedrijfsinformatie voor jou zomaar via een URL in een browserscherm te benaderen is, kunnen onbevoegden die route natuurlijk ook proberen te bewandelen. Wanneer je informatie alleen met een native applicatie te ontsluiten is, wordt deze kans aanzienlijk verkleind. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je informatie niet via, bijvoorbeeld, je smartphone te benaderen is. Immers; een vanuit de App store of Play store geïnstalleerde app is ook native.

Wat past bij jou?

Anno 2017 is er veel mogelijk. Alle platformen, technieken en benaderingen hebben eigen voor- en nadelen. Wij geloven sterk in het inzetten van de juiste techniek op de juiste plaats, in native bedrijfssoftware geïntegreerd met slimme web-based oplossingen. Misschien zelfs wel een mobiele app zodat veelgebruikte functionaliteit zo onder je vingertoppen ligt; even snel het kantooradres van een relatie opzoeken en deze direct inladen in google maps? Geen probleem!

Maar wat past precies bij jouw ideale bedrijfsproces? Dat is natuurlijk de hamvraag. Daarom beginnen al onze projecten met een gedegen analyse die draait om jouw dromen en ambities. Meer weten? Neem dan snel contact met ons op en maak een afspraak voor een gratis analyse!

© 2020 Ultraware Consultancy and Development B.V. All rights reserved.