6 trends in cybersecurity

DE LAATSTE TRENDS

Databeveiliging in 2022

We zijn inmiddels halverwege het jaar 2022. Een paar jaar geleden waren thema’s zoals 5G, het Internet of Things, Kunstmatige Intelligentie en zelfrijdende auto’s het onderwerp van gesprek. Nu zijn ze werkelijkheid. Fantastisch, toch? De technische vooruitgang is even boeiend als beangstigend, want met elke nieuwe techniek ontstaan ook nieuwe mogelijkheden om deze techniek te misbruiken.

Als jouw security expert houdt Ultraware de trends voor je bij. We zetten er een aantal op een rij.

ALLES PRAAT MET ALLES

Integratie en automatisering

Gemak en beveiliging zijn meestal geen goede vrienden. Wie eenvoudig bij al zijn data kan, doet vaak concessies als het aankomt op de beveiliging daarvan. Wanneer het op je boodschappenlijstje aankomt is dat nog te overzien natuurlijk, maar wanneer er persoonsgegevens worden gedeeld over meerdere systemen is zorgvuldigheid wel echt noodzakelijk.

Het Ultraware Datawarehousing concept is dan ook opgezet met databeveiliging als een van de belangrijkste pijlers. Ontsluit het inzicht en het overzicht dat in al je gegevens de vinden is, maar doe het boven alles veilig. De ketting is per slot van rekening maar zo sterk als de zwakste schakel.

ZELFS JE KOFFIEMACHINE IS ONLINE

Internet of things

Anno 2022 kun je bijna alles aan het Internet koppelen. Zo helpt je koelkast je met het bijhouden van je boodschappen, hoef je in de nieuwste auto’s niet meer zelf te rijden, en helpt zelfs je haarborstel je met het verzorgen van je lokken. Nuttig? Misschien… maar ook hier is het van belang om je bewust te zijn van de keerzijde. Een slecht beveiligde stofzuigrobot kan eenvoudig worden opgenomen in een botnet voor, bijvoorbeeld, het uitvoeren van een DDOS-aanval.

ONBEGRENSDE MOGELIJKHEDEN

Internationale cyberdreigingen

Er zijn nog veel mensen die nieuwsberichten over Russische trollenfabrieken als een fabel afschrijven. Niets is minder waar. Het wereldwijde web wordt breed ingezet om de publieke opinie te beïnvloeden. Net zo echt zijn geïnstitutionaliseerde hackergroepen die in opdracht van politieke- of overheidspartijen proberen bepaalde gegevens te bemachtigen. Incidenten zoals het NATO schaduwnetwerk in 2010, en de mails van Hillary Clinton in 2016 zullen we vaker tegen gaan komen.

BIG BUSINESS

Persoonsgegevens zijn geld waard

Het is veel gemakkelijker om creditcardgegevens te ontfutselen wanneer je persoonlijke gegevens hebt van je slachtoffer. Veel mensen gebruiken nog steeds één wachtwoord, of een variatie op dat ene wachtwoord, om in te loggen bij bijna alle applicaties. Dit zijn twee goede redenen waarom persoonsgegevens op het darknet verhandelen een lucratieve business is. Een database met gebruikersnamen en wachtwoorden uit de hack van Linkedin, of een set persoonsgegevens uit het datalek van de GGD helpt cybercriminelen met het plegen van fraude.

MAYDAY MAYDAY

Ransomware en Malware

Malware en ransomware zijn in opmars. Het aantal doelgerichte malware en ransomware-aanvallen nam met maar liefst 13% toe; een groei van meer dan de afgelopen 5 jaar samen. Niet alleen nam het aantal malwarecases toe, maar ook de waarde. Doelwitten zijn vaker dan ooit grote bedrijven waarbij de schade van een goedgeplaatst stuk malware enorm oploopt.

DE ZWAKSTE SCHAKEL

Menselijke fouten

Volgens het Verizon State of Cybersecurity rapport van dit jaar heeft maar liefst 82% van alle datalekken een menselijke component. Zo werd er op foute links geklikt en gereageerd op onbetrouwbare mails. Ook de welbekende post-it met het wachtwoord is nog steeds niet uitgebannen. Dit maakt een ongetrainde gebruiker dan ook direct het grootste risico voor jouw bedrijfsdata.

BEGIN VANDAAG

Verbeter jouw security

Bewustwording is de eerste stap naar een betere beveiliging van de gegevens van je bedrijf en je klanten. Wil je na het lezen van deze blog direct verder met het op orde maken van jouw security?

Whitepaper aanmelding