Iddink Voortgezet Onderwijs

Iddink Groep is een educatieve dienstverlener. Zij biedt scholen en leerlingen leermiddelen in een geïntegreerde schoolomgeving. Iddink is klant vanaf het eerste uur en nog steeds werken we intensief samen. Wijnand Spring in 't Veld en Gijs van der Wielen vertellen over onze samenwerking. Wijnand: “We ontwikkelen schouder aan schouder.”

Iddink Groep; van distributie tot ERP

Iddink begon aan het begin van de twintigste eeuw met de distributie van leermiddelen. Inmiddels is de organisatie een strategische partner van onderwijsorganisaties in Nederland. Ze levert niet alleen boeken en digitale leermiddelen, maar ook de gehele administratieve ondersteuning van leerlinggerelateerde zaken. Wijnand: “Wij leveren het ERP-systeem voor een school.”

Dat doet ze onder andere vanuit dochterondernemingen Iddink Nederland en SchoolMaster (Magister). Samen bedienen ze meer dan 800.000 leerlingen. In Nederland, België en Spanje.

“Bijna alles binnen Iddink is door Ultraware geautomatiseerd.”


Wijnand Spring in 't Veld - CEO

Klant vanaf het eerste uur

Iddink is klant vanaf het eerste uur. Sterker, Ultraware is ontstaan dankzij Iddink. Wijnand: “Iddink was een familiebedrijf. Toen Henk van Schuppen het in 1999 overnam, wilde hij meer automatiseren. Hij huurde Serge en Jelle in. Er ontstonden mooie plannen en dat leverde veel werk op. Henk stimuleerde de heren om voor zichzelf te beginnen.” Zo geschiedde en nog steeds werken we op dezelfde intensieve wijze samen. Wijnand: “Bijna alles binnen Iddink is door Ultraware geautomatiseerd.”

Schouder aan schouder ontwikkelen

Wat onze samenwerking kenmerkt? Wijnand: “Ultraware is met ons en de sector meegegroeid. Samen bekijken we wat er in de sector gebeurt en hoe we dat in onze bedrijfsvoering kunnen onderbrengen. Het is een open samenwerking. Er zijn er veel ideeën ontstaan door over de ontwikkelingen te praten. En het mooie is dat het niet bij praten blijft, want - en dat is een belangrijk aspect - Ultraware pakt ook snel door.”

Vertrouwen en betrouwbaarheid

Gijs vult aan: “We werken met veel partijen samen en Ultraware is anders dan een standaard softwarebouwer.” Wat onderscheidt? “Het vertrouwen en de betrouwbaarheid. Door de jarenlange samenwerking weet je wat je van elkaar kunt verwachten. Ze leven zich in, durven kritisch te zijn en scherpe vragen te stellen.”

“We werken met veel partijen samen en Ultraware is anders dan een standaard softwarebouwer.”


Gijs van der Wielen - CIO

Valt er nog een kritische noot te noemen? Wijnand: “In zo een hechte samenwerking zijn er natuurlijk ook wel eens haarscheurtjes. Maar over het algemeen zijn we dik tevreden. Ze behalen resultaat, denken mee en begrijpen de markt. Onze samenwerking staat niet ter discussie.” En zo is het. Wij van Ultraware zijn trots dat we voor zo een mooie klant mogen werken!


De back-office van Iddink wordt ondersteund door onze ICT-oplossingen. Denk daarbij aan het beheer van de klantenservice, het beheer van contacten en contracten, facturatie en betalingen én natuurlijk de in- en verkoop van lesmateriaal. Bijna overal maakt Iddink gebruik van applicaties die door ons ontwikkeld zijn. Met ongekende efficiëntie als resultaat.

Om alle scholen en leerlingen te bedienen is een goed werkend webplatform essentieel. Via het webportaal beheren scholen de boekenlijsten, bestellen leerlingen de producten en krijgen zij toegang tot het digitale lesmateriaal. Van mei tot juli komen er duizenden bestellingen per dag binnen via de website. Dankzij de koppeling tussen de website en de back-office verloopt dat proces volledig geautomatiseerd.

Samen met Iddink bespreken we regelmatig de ontwikkelingen in de sector. Wat gebeurt er in de markt? Hoe kunnen we daarop inspelen? Op die manier blijven we de business en de ICT op elkaar afstemmen.

In het hoogseizoen van Iddink werken er honderden uitzendkrachten in het magazijn om de boekenpakketten samen te stellen. De uitdaging is om binnen een paar maanden ruim 600.000 boekenpakketten samen te stellen en bij de leerlingen af te leveren. Daarnaast worden ook nog de bestellingen van de scholen zelf verwerkt. Dit proces wordt ondersteund door onze software. De software zorgt voor een optimale inrichting van het magazijn, ondersteunt medewerkers bij het samenstellen van de boekenpakketten en draagt zo bij aan de kwaliteit van de dienstverlening.

© 2021 Ultraware Consultancy and Development B.V. All rights reserved.