De Agile mindset

Wat hebben de software ontwikkeling van Ultraware, het bedrijfspand en het huis van CEO Serge de Mul met elkaar gemeen? Ze zijn allemaal ontwikkeld met een Agile mindset.

Agile zit in het DNA van Ultraware. Het principe is diep ingebed in de bedrijfscultuur en toepasbaar op veel meer dan alleen de softwaretak. “Veel mensen schrikken van Agile en denken direct aan Scrum ,” weet Martijn Gaasbeek, projectmanager bij Ultraware, te vertellen.  “Het roept beelden op van dagelijkse stand-ups en stapels post-it briefjes.”

Ergens terecht want Scrum is één manier om Agile toe te passen op een project. Toch is niet elke boom een eik, maar elke eik wel een boom. Zo is het ook met Agile. Er zijn vele andere, mooie manieren om met de Agile mindset te werken. Scrum is Agile, maar Agile is lang niet altijd Scrum.

WAT WIL JE PRECIES BEREIKEN?

Bij Agile werken ligt de focus op het gewenste eindresultaat, maar staat nog niet vast hoe dat gewenste eindresultaat wordt behaald. “Bedenk eerst wat je wilt, en nog niet hoe je het wilt,” vult Serge aan.

Zo kan, tijdens het plannen van een strandvakantie, jouw doel zijn om op een parelwit strand een drankje met een parapluutje te drinken. Dit doel kun je op verschillende manieren halen. Bijvoorbeeld met een vlucht naar de Malediven of een autorit naar de Spaanse Costa.

Wanneer je aan het begin van je project al precies vastlegt hoe het eindresultaat er uit moet komen te zien, haal je alle nodige flexibiliteit uit je plannen. Er kan tussen nu en je vakantie een heleboel gebeuren. Omstandigheden ter plekke kunnen veranderen, of misschien kom je wel tot andere inzichten? Wanneer je dan aan het begin al vast hebt gelegd dat je pas tevreden bent als je op de Malediven aan het strand zit, ligt teleurstelling op de loer.

Binnen een Agile mindset is ruimte om het plan tussendoor bij te werken. Geen budget voor de Malediven? Laten we een bestemming dichterbij kiezen. Helemaal verliefd op de streek waar je met de auto doorheen reed op weg naar de Spaanse Costa? Binnen een Agile mindset kun je zelfs het doel onderweg aanpassen. De vierde en afsluitende regel uit het Agile manifesto  is “Responding to change over following a plan.” Immers, de wensen van de eindgebruiker staan centraal.


WERKEN MET ONZEKERHEID

“Eigenlijk is het heel raar dat we alles willen vastleggen op het moment waarop we nog het minste weten,” merkt Serge op. “Je leert zoveel van het proces. Wanneer je de vrijheid hebt om die kennis toe te passen, kom je uiteindelijk bij een veel beter eindresultaat.”

Maar levert dat dan niet een boel onzekerheid op? “Juist niet,” antwoordt Serge. “Onzekerheid is er namelijk altijd. Ook in de klassieke Watervalmethode. Het verschil zit hem in hoe je er mee omgaat. Laat je een onverwachte wending je project in de war schoppen? Of pas je jezelf Agile aan als de omstandigheden daarom vragen?”

Dat Agile op veel meer toe te passen is dan alleen het ontwikkelen van software blijkt uit een persoonlijke ervaring van Serge, die zelf zijn eigen huis gebouwd heeft om het Agile principe hier op toe te kunnen passen. “Vlak nadat de fundamenten van mijn nieuwe huis waren gelegd, ben ik naar de bouwplaats gegaan en heb ik ter plekke de zichtlijnen beoordeeld. Toen heb ik besloten dat ik toch nog een raam anders wilde. Ik heb daar nog elke dag plezier van.”